Rețeaua de gadgeturi pe care hackerii o accesează ca să facă bani

de: Nicoleta Apostol
30 01. 2018

Pe final de 2017, Bitdefender anunța cum vor lucra hackeri și, implicit, armele pe care le vor folosi ca să contamineze și să fure informații de pe dispozitivele tale conectate la internet

La început de 2018, specialiști în securitate cibernetică ai Bitdefender au identificat o rețea de zeci de mii de gadgeturi inteligente controlate de la distanță de hackeri. Aceștia sunt capabili să preia controlul oricărui dispozitiv vulnerabil, astfel încât să spioneze viața privată a victimelor.

Botnetul denumit Hide ‘N Seek (De-a v-ați ascunselea) sau HNS, contaminează din ce în ce mai multe dispozitive smart. De la 12 dispozitive controlate pe 10 ianuarie, HNS a ajuns la aproape 50.000 în trei săptămâni. Botnetul prin care operează o mulțime de hackeri este capabil de spionaj informatic și sustragerea de imagini și videoclipuri personale, prin folosirea propriului protocol de comunicare și nu a unui centru unic de comandă. Acest lucru i-a permis să se extindă agresiv la nivel global, iar lichidarea acestuia este mai dificilă decât a oricărui altuia.

HNS se răspândește asemenea unei amenințări de tip vierme: generează aleatoriu o listă de adrese IP ca să găsească ținte noi. Rețeaua controlată de kackeri adaugă câteva mii de dispozitive pe zi, în prezent ajungând la 45.000 de terminale în peste 100 de țări.

Există și câteva recomandări ca să nu fii prin în plasa hackerilor.

Pe lângă actualizarea la zi a sistemului de operare, experții în securitate cibernetică atrag atenția asupra parolelor. Lista celor mai neinspirate parole a anului trecut a arătat că oamenii nu-și schimbă năravurile și că aleg parole ușor de ținut minte. Partea proastă e că acestea sunt și ușor de spart. Astfel, ia în calcul parole complexe și schimbă-le periodic. În plus, folosește un instrument de scanare a dispozitivelor din rețea, ca să le vezi pe cele vulnerabile, ca Bitdefender Home Scaner, de exemplu, un tool gratuit.